Konijnen samen brengen

Van konijnen wordt gezegd dat het sociale dieren zijn en dus gaat een goedmenende eigenaar ervan uit dat een konijn alleen in een kooi zielig is. Hij wil zijn troeteldier dan ook een pleziertje doen en beslist na enige tijd een vriendje voor hem aan te schaffen. Dit loopt bijna altijd uit op een teleurstelling!

Een konijn is enorm territoriumbewust en duldt op het kleine plekje dat het het zijne noemt geen indringer. Het nieuwe konijn wordt verstoten en omdat het niet vluchten kan aangevallen en lelijk verwond!

Wil men echt 2 konijnen in hetzelfde hok gaan samenhouden dan kan men best 2 jonge voedsters nemen. Uit hetzelfde nest of niet speelt geen rol zoalang ze maar beide op hetzelfde ogenblik samen in een volledig vreemd hok worden gezet. Men kan ervan uitgaan dat 2 rammen op dezelfde manier samenbrengen in de meeste gevallen op een drama zal eindigen. Het gebeurt dat 2 rammen, die nooit de nabijheid van een voedster gevoeld of geroken hebben, hun leven samen slijten zonder vechten, maar het is veel veiliger hier niet op te hopen. Twee rammen zullen vroeg of laat beginnen vechten en daarbij kan de zwakste het leven laten.
Zelfs na castratie blijft het mogelijk dat 2 rammen in het zelfde hok zullen vechten.. Geen enkele dierenarts die u het tegendeel zal willen garanderen!

En andere mogelijkheid is het samenhouden van een voedster met een gecastreerde ram, op voorwaarde dat de voedster in het hok van de ram wordt gebracht en niet omgekeerd.

Een vruchtbaar koppel samenhouden is dierenmishandeling, zelfs als de jongen zouden gewenst zijn. Een gedekte voedster duldt geen ram in haar nabijheid, wat dus garant staat voor een maandje stevige ruzie. De voedster wordt wel onmiddellijk na de bevalling opnieuw gedekt, wat zowel voor de voedster als voor de jongen erg belastend is. De voedster is dragend en zogend, wat voor haar organisme een zeer zware belasting is en de jongen zullen te vroeg op eigen benen moeten staan. Dit leidt tot hoge sterfte bij de jongen en ook de moeder zal op deze manier geen lang leven beschoren zijn.

Heeft men al een konijn en wil men toch absoluut een tweede erbij, dan kunnen de dieren het best met elkaar kennismaken op volkomen neutraal terrein. Toezicht zal altijd nodig zijn en het is aan de eigenaar om te beslissen wanneer de dieren zover zijn dat ze veilig samen in hetzelfde hok kunnen verblijven.
een konijn kan je wel goed samen zetten met een cavia he??
mijn zus heeft een konijn en wilde er ook een bij en bij de dierenwinkel zeiden ze dat ze beter een cavia kon nemen omdat 2 konijnen niet samen gingen.. met de cavia erbij gaat nu alles goed alleen gaat de konijn af en toe erop rijden haha maar de cavia doet het voortaan terug..
Met alle respect voor de dierenwinkels, maar ik vertrouw ze voor 0 % bijna alles wat ze zeggen is puur voor de verkoop. Dus ze vertellen zo dat het voor hun wat beter uitkomt. Konijnen kunnen in de meeste gevallen wel goed samen, je hebt alleen vaak problemen met terretorium verdediging zoals ik dat noem. Als je graag wil weten hoe ik konijnen koppel dan laat je het maar weten. Met voedsters lukt het, met rammen heb ik het geprobeerd maar ik heb ze uit elkaar moeten halen omdat het iets te gewelddadig werd.
Ik ben het dus absoluut niet eens met deze tekst. Sorry hoor, maar ik vind het behoorlijk overdreven.
Altijd proberen een vriendje erbij te zetten!!!! Konijnen zijn 100% gelukkiger met een vriendje. Soms klikt het meteen, meestal moet je koppelen, en soms klikt het niet.

Konijn + cavia is niet aan te raden. Ze 'verstaan' elkaars taal niet en het konijn kan de cavia ook verwonden met zijn sterkte achterpoten (stampen). Cavia's zijn nu eenmaal niet zo behendig.

2 mannetjeskonijnen gaat in ongeveer 20% van de gevallen goed. Wel moet je ze laten castreren, ongecastreerde mannen gaat bijna nooit goed. Ik ken aardig wat mensen met 2 rammetjes waarbij het erg goed gaat. Wel moet je ze veel ruimte bieden! En dus niet 1 hokje van 120-50 ofzo, maar echt met een flinke ren erbij. Maar dat heeft elk konijn in principe nodig.

2 vrouwtjeskonijnen gaat in ongeveer 50% van de gevallen goed. Door hormonen kunnen voedsters af en toe behoorlijk pinnig tegen elkaar doen. Ook hier geldt: geef ze veel ruimte, des te kleiner is de kans op vechten.

Een gecastreerde ram met 1 of meer vrouwen gaat bijna altijd goed.

Als je al 1 konijn hebt, en een vriendje erbij wilt nemen, kun je het beste naar een konijnenopvang gaan. Daar zullen ze je meestal graag helpen een geschikt konijn uit te zoeken. Vaak kun je je eigen konijn meenemen en kennis laten maken met het andere konijn.
Bente: wat jij zegt over dierenwinkels is dikke onzin! ik werk al 2,5 jaar in een dierenwinkel en ik raad mensen nooit aan om er een beest bij te nemen alleen voor de verkoop! iedereen die bij ons in de dierenwinkel werkt heeft hart voor dieren en zal dus ook mensen objectief adviseren als ze een vriendje voor hun konijn willen hebben!
Petra: ik denk dat het afhangt van het karakter van je konijn of je er een cavia bij kunt zetten. als je een rustig konijn hebt zal dat wel gaan, bij een dominant konijn (bv al tegenover mensen) is dit minder geschikt. mijn konijn (ram) zat 4,5 jaar alleen tot ik er een cavia (zeug) bij zette, dit gaat heel goed, ze kunnen echt niet meer zonder elkaar! mijn konijn is heel rustig en sociaal, de cavia heeft echt de broek aan in het hok!

als je dus een vriendje voor je konijn wilt, moet je eerst goed nadenken. is het karakter van mijn konijn wel geschikt om er een ander konijn/cavia bij te zetten?
Het is en blijft een feit dat je bij veel dierenwinkels (paar uitgezonderd) vaak advies krijgt wat nergens op slaat..

Hoe vaak lees ik niet op het hamsterforum dat mensen het advies kregen 2 syische hamsters samen te houden..
In de natuur leven ze minimaal 100 meter uit elkaar en opgesloten levert dat in 99% van de gevallen 1 dode hamster op zodra ze volwassen worden.

Dan hebben we de beroemde hamsterwatten, volgens veel dierenwinkels HET ideale nestmateriaal.
Vervolgens krijgen de hamsters last van afgeknelde pootjes die langzaam opzwellen en als de hamster ze van pijn niet eraf knaagt langzaam aan afsterven..
Of ze raken verstrikt en gaan dan dood door de stress omdat ze niet loskomen..
Of ze eten het en langzaam aan verstop het spijsverteringstelsel en verhongert de hamster..

Allemaal voorbeelden van wat voor adviesen er worden gegeven in dierenwinkels en waar nog steeds veel mensen helaas in geloven.
Dit gebeurd zo vaak dat ik dit soort verhalen vrijwel elke week lees op het hamsterforum, dat zijn dus alleen nog maar de mensen die op het hamsterforum komen!

ps: dit geld dus voor een groot deel van de dierenwinkels in Nederland, maar niet voor alle..
Dus niemand hoeft zich aangevallen te voelen als diegene in een dierenwinkel werkt en wel goed advies geeft..
[quote="Anonymous"]Bente: wat jij zegt over dierenwinkels is dikke onzin! ik werk al 2,5 jaar in een dierenwinkel en ik raad mensen nooit aan om er een beest bij te nemen alleen voor de verkoop! iedereen die bij ons in de dierenwinkel werkt heeft hart voor dieren en zal dus ook mensen objectief adviseren als ze een vriendje voor hun konijn willen hebben!
Petra: ik denk dat het afhangt van het karakter van je konijn of je er een cavia bij kunt zetten. als je een rustig konijn hebt zal dat wel gaan, bij een dominant konijn (bv al tegenover mensen) is dit minder geschikt. mijn konijn (ram) zat 4,5 jaar alleen tot ik er een cavia (zeug) bij zette, dit gaat heel goed, ze kunnen echt niet meer zonder elkaar! mijn konijn is heel rustig en sociaal, de cavia heeft echt de broek aan in het hok!

als je dus een vriendje voor je konijn wilt, moet je eerst goed nadenken. is het karakter van mijn konijn wel geschikt om er een ander konijn/cavia bij te zetten?[/quote]
Uiteraard bestaan er ook goede dierenwinkels hé :wink: Maar het is zoals Bente zegt, veel dierenwinkels kennen er zelfs niet van. Bijvoorbeeld de hamsterwatten en het solitair gedrag van hamsters. Gelukkig bestaan er ook goede dierenwinkels waar de mensen wel kennis van zaken hebben, maar helaas wordt vaak het omgekeerde vastgesteld :wink:
ja daar ben ik het wel mee eens
Ik heb laatst mijn konijn (mannetje) Bij een konijn (teefje) Gezet.
Ze begonnen met elkaar te paren : Haha'' dat was niet de bedoeling :p
Na 2 weken konde we bij het teefje bij de onderbuik dingetjes voelen, dat aanvoelde als Erwtjes.
Ze was zwanger.
Dus dat kan al na een paar seconden.
Dus kijk goed uit als je het niet wilt.
Ik heb 3 voedsters en één gecastrireerd mannetje.
Twee voedsters zitten bij elkaar en de andere voedster zit bij het gecastreerd mannetje.
Nu wil ik volgende maand een groot konijnen/kippenhok kopen, maar ik weet niet of ze alle vier bijelkaar kunnen.
één van de voedsers kan nogal agressief zijn tegenover de anderen.
Maar het is nu dus wel zo dat ze allevier in een compleet nieuw hok komen.

Hoe kan ik dit het betse aanpakken?

Heeft iemand tips voor mij?

:roll: